A horgászat egy életre szól, a szabályok, a lehetőségek viszont időnként változnak. Ezek követéséhez nyújt segítséget a Sirály Tudástár.

Kik részesülnek az állami horgászjegy (EÁH) kiváltása során díjmentességben?


Az állami horgászjegy kiváltása során mentesül az állami horgászjegy (EÁH) árának valamint az egységes szövetségi hozzájárulás  (ESZH) díjának megfizetése alól 
- a gyermekhorgász,
- a 70. életévét betöltött horgász,
- továbbá a jogszabályban megállapított feltételek megvalósulása esetén  a mozgásszervi vagy hallási fogyatékos valamint a vak vagy gyengénlátó személy.

Tehát a felsoroltaknak  kizárólag a fogási napló árát kell kifizetniük, ami 2023-ban 500 Ft. A mentességből adódó kedvezmény mértéke 2023-ban 10.500 Ft.


 A mentességet az EÁH vonatkozásában a  2013. évi CII. törvény (Hhvtv.) 41.§, az ESZH vonatkozásában a MOHOSZ Választmány V-17/2021 határozat 2. pont előírása állapította meg.  

 Hhvtv 41. § 
(2) Mentesül az állami horgászjegy díjának megfizetése alól
a) a 70. életévét betöltött,
b)  a 40. § (3) bekezdésében meghatározott, horgászegyesületi tagsággal nem rendelkező gyermekhorgász,
c) a 40. § (5) bekezdésében meghatározott, és 
d) a súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól szóló kormányrendelet szerint súlyos fogyatékosnak minősülő, állapotát igazoló okmányokat benyújtó mozgásszervi vagy hallási fogyatékos,
e) a súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól szóló kormányrendelet szerint súlyos fogyatékosnak minősülő, állapotát igazoló okmányokat benyújtó vak vagy gyengénlátó személy.

V-17/2021 sz. MOHOSZ Választmányi határozat
2. Az ESZH megfizetésére 2019-től minden olyan, az adott naptári évben állami horgászjegyet vagy állami halászjegyet váltott, a MOHOSZ szervezeti rendszerébe tartozó horgász, valamint rekreációs halász kötelezett, aki az állami horgászjegy,  illetve állami halászjegy díjának megfizetése alól a 2013. évi CII. törvény (Hhvtv.) 41. §-a alapján nem mentesült.


  Amennyiben azonnal szeretnél értesülni a Tudástárban megjelentekről - de nem vagy 'Sirály Tag'  - iratkozz fel a Sirály Hírlevélre!      FELIRATKOZÁS


 

Az oldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében.