Hírek, érdekességek..

Állami okmány lesz a Magyar Horgászkártya

Uj horgaszkartyaA  Magyar Horgászkártya első szériájának érvényessége 2024. január 31.-én jár le. Az esedékessé váló érvényesség meghosszabítás kártya cserével történik, úgy hogy az új Magyar Horgászkártya minőségében is változik, erősödik. 
Erről, a kártya csere folyamatáról, valamint egyéb fontos informatikai fejlesztésekről adott tájékoztatást a Blikknek  dr.Dérer István a MOHOSZ - OHSZK főigazgatója, amelyből
 az alábbiakat idézzük.
E
gyuttal javasoljuk a blikk.hu "Digitális horgászkártyával szűrik ki az ügyeskedőket" című teljes cikk elolvasását. 

"– Az új horgászkártya – pontos nevén Magyar Horgászkártya – 2024-től már állami okmánynak minősül – mondta a Blikknek dr. Dérer István, a MOHOSZ OHSZK főigazgatója. Megjelenik rajta a magyar címer is, amelynek számunkra komoly, szimbolikus jelentése van. Új kártya igénylésekor, illetve az előző megújításakor az igénylők átesnek egy központi azonosításon. Az általuk megadott adatokat összeveti a rendszer a Belügyminisztérium személy- és lakcímnyilvántartásával. Ha egyezik a kettő, és a horgász igazoltan be is fizeti a díjat, máris létrejön a horgászkártya digitális változata és a HORINFO szakrendszer engedélyezi a 2024-es horgászokmányok kiváltását. Ezt akár otthonról, online formában is meg lehet tenni, de aki szeretné, személyesen, a horgászszervezeti értékesítési pontoknál is intézheti.

A pecások megkaphatják postán a plasztikkártyát, de választhatnak, hogy a lakcímükre vagy egy általuk kijelölt horgászszervezethez küldjék el azt. A postaköltségre nem lesz gondjuk, mert azt a MOHOSZ átvállalja. Bár több mint öt év eltelt az új rendszer bevezetése óta, a kártya igénylésének költsége változatlan: 2200 forint öt évre, s ebben a horgász baleset-biztosítása is benne van. A MOHOSZ részletes tájékoztatókat ad majd ki novembertől, amelyek a megújítási és az okmányigénylési folyamatról szólnak.

– Bízunk abban, hogy minden horgász teljesíti ezt a minimális adminisztratív kötelezettséget, és a jövőben még jobban élvezik majd a digitális okmányok előnyeit – jelezte Dérer István. – További bonus szolgáltatás, hogy hamarosan mindenki térítésmentesen letölthet egy appot, így a mobiltelefonjával magával tudja vinni a pecázásra a horgászokmányait, beleértve a magyar állami horgászkártya digitális változatát is. Ezzel egy időben el tudunk indulni az opcionálisan igényelhető elektronikus fogási napló és más, horgászturisztikai szolgáltatások felé is.

A digitalizációval fokozatosan megteremtik annak a lehetőségét is, hogy a horgászegyesületek a későbbiekben majd dönthessenek úgy: nem szükséges a horgásznak magával vinni a plasztik kártyát sem, hanem elég, ha telefonon bemutatja a horgászokmányait."


A Blikkben megjelent teljes cikk INNEN is elérhető!


 

Az oldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében.