RUPERT segítségre szorul

 
Van-e olyan horgász, vagy tágítva a kört 'vizet járó ember', aki nem ismerné vagy legalább is nem tudná ki az a RUPERT, a RUPERTVizimentők megbízható társa?  Pontosabban mi az a RUPERT, akivel az elmúlt 14 évben többszáz ember élete került megmentésre.
RUPERT az első hazai sürgősségi mentőhajó (SMH) , amit a mintegy másfél évtizedes kemény szolgálat bizony megviselt és a további életmentések fentarthatósága érdekében felújításra szorul. A nem kevés milliókat számláló felújítás bizony pénzbe kerül és abból - mint ahogy az sokszor lenni szokott - a Vizimentők Magyarország Szakszolgálatánál (VMSZ) sincs elegendő. Ezért a VMSZ - ÖTE az alábbi felhívást tette közzé:

"Akik úgy érzik, hogy szeretnének részesei lenni az első hazai sürgősségi mentőhajó (SMH) felújításának, azok lehetőségeik mértékében anyagi támogatást nyújthatnak úgy, hogy az egyesületünk bankszámlájára a cél megjelölésével (RUPERT felújítása) pénzadományokat küldhetnek." A bankszámlaszám: 10404955-49515811-00000000 
 
Nem ismerjük a pontos számot de a 14  év alatt megmentett sokszáz ember között bőven akadt horgász is, de mindannyian vizet járók voltak, kik hála a szakszerű mentésnek túlélők lettek.  Kedves Sirály Horgászok, hozzátok is szól a fenti kérés, aki tud, az segítsen. Ilyenkor a sok kevés is naggyá tud összeállni! A javítási munkálatokról a VMSZ folyamatosan beszámol Facebook oldalán, "hogy együtt örülhessünk RUPERT SMH teljes megújulásának."

Kérdőív a balatoni horgászat aktuális változásairól

Forrás: https://bbhsz.hu/index.php/kezdolap/hirhalasz/2732-kerdoiv-a-balatoni-horgaszat-aktualis-valtozasairol.html

BHNP logoA tihanyi Limnológiai Kutatóintézet balatoni törpeharcsa állomány felméréséhez kiadott kérdőívét követően, most a Balatoni Halgazdálkodási Np. Zrt. [BHNp] kéri kérdőívben a horgászok segítségét, ugyancsak fontos kérdésekben.

A 7+2 pontos kérdőív első pontja egy gyors állományfelmérés, a következő 2-3. pontok a 2023. évi elkerülhetetlen jegyáremelésnek formájáról és mértékéről  kéri a balatoni horgászok véleményét.  Hasonlóan fontos kérdéseket ölel fel a kérdőív 4 - 7. pontja.

-  Hogyan módosuljon a mérekorlátozással védett halak kifogható éves kvótája?
-  Szükség van- e a halmatrac használatának  szabályozására?
-  Módosuljon- e és ha igen, akkor hogyan a süllő fajlagos tilalma?
-  Mi a célszerű teendő a balatoni törpeharcsa invázió ügyében?
 
A 2022. november 16.-ig kitölthető kérdőív 8 -9. pontja azoknak a horgászoknak szól akik véleményükhöz nevüket is adják, és így egyben részt vesznek a  BHNP nyereményjátékban melynek tétje egy db. 2023. évi balatoni területi engedély.
 
A törpeharcsa kérdőív során arra hívtuk fel a figyelmet, hogy minél több a valós adatokkal visszaküldött kérdőív, annál pontosabb lesz a felmérés eredménye. Ez természetesen most is igaz. Azon túlmenően, hogy  elismeréssel adózunk  ezen véleménykutatásról, csatlakozunk a BHNp a kéréséhez, minél több horgász töltse ki a kérdőívet,továbbá senki ne felejtsen el erről szólni, erre buzdítani egyesületi horgásztársait, horgász ismerőseit.
'Minél szélesebb körű a véleménynyilvánítás, annál horgászbarátibb döntést tud kialakítani a Balaton  felelős horgászgazdája...'
 
 

A tudósok a horgászok segítségét kérik a balatoni törpeharcsa állomány felméréséhez

Forrás: https://bbhsz.hu/index.php/blogfele/2723-balatoni-torpeharcsa-felmeres.html

3334105FeketetorpeharcsafotoTakacsPeterBLKIhivatalos copyA BBHSZ honlap blogírója a balatoni törpeharcsa ügyében egy  'egy hírt  és egy tényt' ad közre. A cikk híranyaga, azaz a törpeharcsa előzmények fenti link használatával olvasható, a tényt, azaz a Balatoni Limnológiai Kutatóintézett  horgászokhoz intézett kérését, felhívását alább közreadjuk:

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet felhívása:

"Arra kérjük a horgászokat, hogy a következő kérdőív egyszeri kitöltésével segítsék a fekete törpeharcsa balatoni elterjedésének feltérképezését."

 

TÖRPEHARCSA KÉRDŐÍV

 

Csatlakozva, mi is megismételjük a kérést. Akinek van a balatoni törpeharcsával kapcsolatos adata, tapasztalata, észrevétele az töltse ki a kérdőívet. Ezen túlmenően javasoljuk a horgászoknak és egyben kérjük, hogy a kérdőív kitöltésére kérjék meg  horgász barátaikat, ismerőseiket és   amennyiben lehetőségük van rá osszák meg a közösségi oldalakon. Minél több az adat, annál pontosabb az eredmény!


 

Picivel több mint fél kilóval növekedett a hivatalos balatoni ponty rekord

 PontyrekordA Balatoni Hal facebook oldala  augusztus 24.-én adott hírt az új balatoni pontyrekordról: 

"Ma hajnalban Varga Valter István horgásztársunk új hivatalos balatoni rekordpontyot fogott a balatonszepezdi MOHOSZ tanyán! A nagyszerű tükröst 90 cm hosszal, 101 cm-es kerülettel és  32,88 kg-os tömeggel mérlegelték halőr kollégánk jelenlétében. A korábban "Bütykös" néven elkeresztelt pontyot legutóbb idén május 1-jén fogták meg, akkor egy kilóval nyomott kevesebbet. A horgásztól megtudtuk, hogy a hal finom, csipkedő kapással jelentkezett a partról, dobós módszerrel bejuttatott végszereléken felkínált 1 db 16 mm-es pop up bojlira. A fárasztás visszaemlékezése szerint 10 percig tartott.
A halat fogó horgász még soha nem tartott kezében hasonló méretű pontyot, így a hal biztonsága érdekében nem kívánta azt megtartani fotózás céljából. Kifejezett kérésére csak a matracon fekvő halról készülhetett egy gyors fotó. A visszaengedést sem vállalta, így Bütykös végül két rutinos helyi horgász segítségével nyerte vissza szabadságát." 

16 kg hal a szatyorban

img Tizenhat kilo hal a szatyorban 1 751x489"Nem ez a gond. Hanem az odavezető út.  A tolnai rendőrőrs egyenruhásai egy három fős faddi társaságot – két férfit és egy nőt- igazoltattak 2022. április 27-én 16 óra 30 perc körüli időben Tolnán a Garay utcában. A ruházatuk és a náluk lévő szatyrok átvizsgálása során egy pontyot és több kárászt találtak náluk, melyek súlya összesen 16,4 kilogramm volt.
Horgásztak a Holt-Dunán, de engedélyük nincs „A halakat a náluk lévő horgászeszközökkel fogták a közelben lévő lehőci Holt-Duna nevű vízterületen.” Ezt mondták a rendőröknek.

 Kiderült, hogy az említett horgászvízre egyikük sem rendelkezik érvényes állami jeggyel és területi engedéllyel. Zsákmányukat a kollégák lefoglalták, majd átadták az illetékes horgászegyesület képviselőjének.

Az orvhorgászok a halak engedély nélküli kifogásával az egyesületnek közel 34.000 forint kárt okoztak. Az ügyben a Szekszárdi Rendőrkapitányság szabálysértési eljárást kezdeményezett."


 

We use cookies
Az oldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében.