Hírek, érdekességek..

Könyv előzetes

Előkészület alatt van, a Püski Kiadó gondozásában hamarosan megjelenik 
Zákonyi Botond „Supedlalé és a teflonos keszeg, avagy Balatonból bográcsba” c. könyve.


BalBe borito elolap 400Irodalmi szakácskönyv született, amelyben a szerző körbejár 52 Balaton parti települést és mindegyik mellé helyi recepteket kínál. Ugyanakkor kitekint a nagyvilágra és további, általa is megjárt Horvát, Szlovák, Paraguay, Szerbia-Bosznia, Spanyolország, Norvégia, Szibéria, Maldív szigeti helyszínekről is hoz recepteket, melyekből különleges ételek készülnek. A könyvben közreadott receptek száma 145.

De ne gondoljon senki hagyományos vegyél 10 dkg vajat, 2 fej vöröshagymát, 1 dcl fehér bort, 10 dkg őrölt piros paprikát, 30 deka sárgarépát, 40 dkg sertéslapockát, csipet sót... receptekre, azoknál sokkal többet kínál.

Elmeséli a recept születését, elkészítésének technológiáját, szakmai ötleteket ad és mindezt az irodalmi szakácskönyv stílusának megfelelően mesélősen. A könyv továbbá
   -tájékoztatót ad a halról, mint élelmiszer alapanyagról,
   - ismerteti a Balaton halait,
   - bemutatja a halfőzés eszközeit,
 - bemutatja a halfőzés technikáját, a megfogástól a tisztításon át a nyársalásig,                  bográcsolásig, a füstölésig, grillezésig.

A szerző balatoni ember, így a könyve nem nélkülözheti azt a külön fejezetet amelyik a halászlé főzés élvezetét tárgyalja.

A „Szupedlalé és a teflonos keszeg, avagy Balatonból bográcsba” c. könyv halfőzös időutazásra hívja az olvasót a 15. századtól napjainkig. Megemlékezik neves halastudósokról, írásokat közöl tőlük és ami felteszi a koronát a műre, a szerző  egy-egy étel mellé vagy elé novellákat is ír.

A kötet bővelkedik grafikákban, azok a STÉG grafikai stúdió vezetője, az Aranyrajzszög- díjas Lőrincz Attila  munkái.

 


A szerző könyvbemutatója ITT, Straub Dezső könyv ajánlója ITT,
a kötetből egy recept pedig ITT látható/olvasható.


 A fentebb felídézett Fekete István vers Sárkány Sándor előadásában INNEN is eléhető!


Az oldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében.