Zoltan Toth

Pisztrángozás az Édesfű Hegyekben

Haterben a hegyek a tornaconNem kevesen vagyunk olyan horgászok, akiknek a pisztráng ne lenne a kedves hala, akik a pisztrángozást ne tartanák a horgászat eszenciájának. Az amerikai Sziklás hegység pisztrángjaival már a 80-as évek végén szorosabb barátságot kötöttam, amikor is Sziklás Hegység Nemzeti Parkban (Rocky Mountain National Park) egy egész szezonban lovastúrákat vezettem több mint 3000 méter magasságban.

Mostanában a Montana államban lévő Édesfű hegyek (Sweetgrass Hills) pisztrángjaival vagyok szorosabb kapcsolatban. Montana az USA egész területét átszelő - majd Kanada nyugati részén (British Columbia, Alberta provinciák) folytatódó - hatalmas Sziklás Hegység legészakibb állama. Ezekben az államokban és provinciákban a préri találkozik a több ezer méteres hegyekkel.

A három különálló 2000 méter körüli magasságú egységből (West Butte, Gold Butte,  East Butte -butte jelentése csúcs) álló vulkanikus eredetű Édesfű Hegyek hegylánc Montana észak középső részén található közvetlenül a kanadai határ mentén. 

A területhez több indián törzs, így a Feketelábúak, a Chippewa -Cree  és a Cheyenne spirituálisan kötődik, ez ad magyarázatot a hegység nevére is. Az édes füvet az indián törzsek egyebek mellett a békepipában használták mivel nem ég el, hanem parázslik. Füstjét megtisztító hatásúnak tekintették a ceremóniák során. A közel 400 000 m2 területű, egymillió lakósságú Montanára jellemző az első nemzet (indián) tagjainak jelentősebb előfordulása a lakosságban (7 %) Az édesfű Eurázsiában és Észak Amerikában egyaránt megtalálható. A magyar olvasók előtt sem ismeretlen a lengyel Zubrowka vodka, ahol az üvegben egy szál bölényfű azaz édesfű található.

Én egy munkalehetőség révén kerültem erre a területre és egy percig sem haboztam mikor felajánlották nekem. Emlékezetes volt számomra, amikor a napsütéses sivatagi hatmilliós lakosságú Phoenix Arizónából úgy 5 napos vezetés után megérkeztem egy 3 ezer lakosú montanai kisvárosba (Shelby Montana) a januári mínusz 30 fokos hidegbe...

Ennyi rövid bemutatás után talán térjünk vissza a horgászathoz. A jellemző lehetőség az itt található kisebb tavakban a pisztráng. A tavakat sokszor a hegyoldalakból lefolyó természetes források táplálják és azok felduzasztásával kerülnek kialakításra. A terület földtulajdonosa a szövetségi kormány mellett a magán gazdaságok. Én személy szerint szeretek egyedül horgászni, pisztrángozni úgy, hogy senki nem zavar és magamban esetleg egy horgász cimborával hódolhatok a szenvedélynek. Ez olyan érzés, hogy enyém az egész tó. Erre ez a terület kiválóan alkalmas mivel távol esik a turisták által kitaposott ösvényektől. Itt az igazi Montanával találkozik a látogató és többnyire csak helybeliek ismerik a terepet. A megközelítés feltétlenül egy terepjáró képességű járművet igényel. (A környék jellegzetesen turisztikai célpontja a Gleccser Nemzeti Park (Glacier National Park) ami a Sziklás Hegység szerves része évi 3 millió látogatóval, ide 150 km.)

Horgász szokás szerint itt lehet fogni szivárványos pisztrángot, azonkívül még több pisztrángot vagy semmit, - ha olyan a halak 'hangulata'. Ez utóbbi ritkán fordul elő, de nem lehetetlen. Műlegyezést alkalmazva, könnyű szerkóval a halak többnyire úgy 40 cm körüli méretben akadnak a horogra, ami számomra bőven elegendő. Ritkán tartom meg a zsákmányt, de ha igen akkor magyarosan paprikás lisztben megforgatva készítem el hazai ízeket hozva a távoli területre. Ehhez néha még magyar bor is akad, amit vagy a székesfehérvári boltokban veszek vagy Calgary Alberta kanadai tartomány városában, ami úgy 3 órás vezetésre van tőlem. Az Édesfű Hegység a halakon kívül otthont ad az itt élő szarvasoknak (wapiti észak amerikai szarvas) jávorszarvasoknak, őzeknek, farkasoknak és coyotoknak (prérifarkas) antilopnak és szürke medvéknek (grizzly) is. Ez utóbbiak a 150 km távolságban levő Sziklás Hegységből migráltak erre a külön álló területre. A némileg idillikus leírás után meg kell említsem, hogy csörgőkígyók is bőven előfordulhatnak és érdemes odafigyelni a lépésekre ahogy halad az ember a vízparton.


 A cikkhez tartozó képek  Tóth Zoltán  'Édesfű Hegyek ' c. galériában láthatók,, azok INNEN is elérhetők.


 

Az oldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében.