A 2023. horgász szezonban az alábbi 25 esetben adtunk tájékoztatást horgászainknak.

Hol kell leadni a fogási naplót?

kamome

A szabály egyszerű, ott, ahol a horgász azt kiváltotta, vagy ott, ahol a következőt kiváltani szándékozza. Viszont ahogy a mondás is tartja, az ördög a részletekben rejtőzik…

A személyes leadásnál nincsen gond. A horgász nyilatkozata alapján eldönthető, hogy a leadásról szóló nyilatkozat kiadása szükséges-e. Új tag esetében tisztázható, hogy az egyesület fogadóképes vagy nem. Végül az is fontos segítség, hogy ilyenkor a jegykezelő többnyire átnézi a naplót, és felhívja a figyelmet, ha annak lezárásában hibát talál.

Postai beküldés. Ennek megbízható formája a törvény által is engedélyezett tértivevényes küldemény. A gyakorlat és a postai szolgáltatások helyzete miatt  viszont a levélküldemények döntő többsége a sima, esetleg az ajánlott levél.  A sima levélnél szükség esetén semmi nem bizonyítja, hogy a horgász eleget tett a leadási kötelezettségének. Az ajánlott küldemény pedig csak azt, hogy a horgász egy címre feladott egy levelet. Ráadásul a legrosszabb megoldás az, amikor a horgász a naplóját egy valamilyen címre elküldi. Ilyenkor a fogási napló további sorsa csak a fogadó horgász vagy nem horgász szervezet tisztességén múlik…

Gyűjtődoboz és/vagy postaláda. Valószínűleg a legelterjedtebb megoldás. A már tagok körében rendben is működik, új, belépni szándékozó tagok esetében már gondokat is  felvethet ..

A leadási igazolás kiadása a nem személyes kontaktusoknál problémás. A postán beküldött naplóknál ez csak viszont postai küldeményként lehetséges, amire pedig az egyesületeknek nemigen van anyagi lehetőségük. Jó megoldásként javasoljuk, hogy a horgász a fogási napló mellé az igazolás visszaküldéséhez tegyen be egy saját magának megcímzett , felbélyegzett borítékot is.

Összegezés: A fogási napló szabályszerű leadása fontos kérdés, eljárási hiba következményeként a horgász a következő állami jegykiváltása során akár plusz ötezer forint összegű emelt díjat  is fizethet! A ténylegesen egyesületként is működő egyesületek ezt a kérdést döntő többségében horgászbarát módon, azaz a maximális segítőkészséggel kezelik. Azoknak a nem kevés számú horgászoknak akiknek az ’egyesületükkel’  gyakorlatilag a jegyváltáson kívül más kapcsolata nincs, javasoljuk a MOHOSZ által létrehozott, a területi szövetségek mellett működő és szaporodó számú , minőségi ügyintézést biztosító "gyűjtő" egyesületeket.


Hatályos jogszabályi előírás: 133/2013.(XII.29.) VM rendelet

- 35. § (2) Első két fordulata (mondata): „Az állami horgászjegyhez kiadott, (1) bekezdés szerinti fogási naplót az állami horgászjegy jogosultja legkésőbb a fogási naplón feltüntetett tárgyévet követő év február 28. napjáig köteles leadni annak a horgászszervezetnek, amelynél az állami horgászjegyét kiváltotta vagy a következő évi állami horgászjegyét kiváltani szándékozik. A fogási napló határidőben történő leadása a kiváltás szerinti szervezet címére tértivevény-szolgáltatással is teljesíthető.”.

- (3) A határidőben és megfelelően összesített formában leadott horgász fogási naplóról a horgászszervezet az átvétel ellenében igazolást ad, és nyilvántartást vezet. Igazolás kiadása nem szükséges abban az esetben, ha a horgász nyilatkozik, hogy e szervezetnél kívánja új állami horgászjegyét kiváltani.


Az oldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében.