Hogyan lehetek horgász?

Hogyan lehetekjpegEzt a kérdést - gyerekek, fiatalok, de még idősebbek is - igencsak sokan feltették az elmúlt időszakban, hiszen soha nem volt Magyarországon ennyi horgász. Napjainkban a regisztrált horgászok száma már közelíti  az egymilliót.

Ha ez a kérdés benned is felmerült,  amennyiben Te is szeretnél horgász lenni, akkor lényegében az elhatározástól  az első horgászatig öt feladatot kell elvégezned. Mondhatjuk úgy is, hogy öt lépcsőfokon kell felmenni a cél eléréséig, és ahogy a lépcsőfokok egymás után következnek, az alábbi feladatok is egymást követő sorrendiséget követelnek.

A ’Halgazdálkodásról és a hal védelméről’ [Hhvtv] szóló 2013. évi CII. törvény alapján (a turista horgászjegyet használók kivételével) az válhat horgásszá és így Magyarországon az horgászhat, aki rendelkezik:

   1.  Állami horgászkártyával (horgász regisztrációval).
   2.  Eredményes állami horgászvizsgával.
   3.  Igazolt horgászszervezeti (horgász egyesületi) tagsággal.
   4.  Érvényes állami horgászokmánnyal (állami horgászjegy + fogási napló).
   5.  Területi horgászengedéllyel.

Legelső feladatMagyar Országos Horgász Szövetség [MOHOSZ] horgász informatikai rendszerében, a HORINFO -ban való regisztrálás és a horgászkártya kiváltása. 

- A regisztrációt egyrészt személyesen lehet megtenni az úgynevezett értékesítési pontokon, azaz azokon a helyeken, ahol a horgász szervezetek az állami horgászjegyet értékesítik. Egyesületünk, a Sirály HE értékesítési pontjai és azok ügyfélfogadási ideje  ITT  találhatók.

- A másik megoldás az interneten való regisztrálás, ezt a  www.horgaszjegy.hu oldalon tudod megtenni. A regisztráció elvégzésével a horgaszjegy.hu weboldalon belül létrejön az önálló, személyes fiókod, melynek használatához ITT nyújtunk segítséget.

Második feladatként egy próbatétel következik:   Regisztrálást követően lehet/kell  a HORINFO-ban – a fentebb már jelzett önálló fiókodon keresztül – ingyenesen letehető horgászvizsgára bejelentkezni, majd a vizsga helyszínen személyesen vizsgázni.
A horgászvizsgával kapcsolatos valamemmyi fontos tudnivalót megismerheted erre a LINKRE kattintva, a felkészülést segítő tananyagot pedig INNEN tudod letölteni.

Harmadik lépés:  A sikeres vizsgát követően be kell lépni egy horgász egyesületbe.  Amennyiben nincs konkrétan kiszemelt egyesületed, legegyszerűbb minket, mint gyűjtőegyesületet  választani.
A Sirály (Gyűjtő) Horgász Egyesületnél  kétféle módon lehet tagságot létesíteni. Egyrészről személyesen az egyesületünk értékesítési pontjain , másrészről bárhonnan, bármikor az interneten a Sirály @ Iroda vagy a Sirály @+ Iroda használatával. 

Utolsó előtti, negyedik lépcsőfok: Az érvényes horgászegyesületi tagságod létrejöttével megszerzed a jogosultságot arra, hogy - az egyesültbe való belépésed során, vagy akár későbbi időpontban - kiváltsd az egységes állami horgászokmányodat, azaz az  állami  horgász jegy + fogási naplót. Erről ITT olvashatsz bővebben.

Végezetül - az állami horgászjegy birtokában -  már csak a meghorgászni szándékozott vizekre  kell területi engedélyt vásárolni. Területi engedélyt meghatározott vízterületekre a Sirály Egyesület @ Irodái is árúsítanak, míg az értékesítési  pontjainkon személyes megjelenéssel a területi engedélyek széles köre áll rendelkezésre.


A fenti öt lépcsőfok megtételéhez sok sikert kívánunk!Siraly


 

Az oldal sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében.